Pàgines

dilluns, 25 de febrer del 2008

La ruta dels rellotges de sol






El diumenge 10 de febrer, els alumnes del curs d'Astronomia de la UPG van fer una excursió amb el nom de "La ruta dels rellotges de sol".







Un grup d'alumnes del Curs d'Astronomia, hem recorregut diferents pobles de la Vall d'Albaida, seguint alguns dels rellotges de Sol construïts o dissenyats per Joan Olivares, d'Otos.

Vam eixir a la 10:00, des de Gandia fins a Salem. Allí vam trobar el primer dels rellotges de Joan Olivares, en el parc de Sant Miquel. És de destacar que la boira present, ens va impedir veure realment el funcionament d'este rellotge, ja què, al créixer-li els arbres que hi ha al seu voltant, li és difícil realment “donar l'hora” doncs l'ombra li priva de l'arribada dels rajos solars, excepte a migdia.

D'allí, pujant el Benicadell, vam passar a Muro d'Alcoi, on vam estar veient una de les creacions més aconseguides de Joan. Es tracta d'un rellotge de Sol amb 14 gnòmon, que requerix quelcom d'explicació per a entendre el funcionament, i que meravella per la seua idea i per la seua realització pràctica.
Va seguir el rellotge del Parc de les moreres de Benisoda, que s'ha fet formant part de l'escultura d'Amorós, dedicada a la filatura de l'espart, tradicional en la zona. Este rellotge, que aprofita les arestes i vèrtexs dels cubs que formen l'escultura per a obtindre els gnòmon necessaris. També té el problema del creixement dels arbres i plantes que el rodegen.
De Benisoda, vam seguir viatge fins a Palomar, on vam disfrutar amb el rellotge analemàtic existent en el ”Parc dels Astres”.
Posteriorment, vam estar a Otos, on vam poder veure i admirar alguns dels rellotges construïts amb la col·laboració de diversos artistes.
A continuació, vam passar a Benigánim, on vam admirar l'impressionant rellotge digital que està situat en el passeig de l'Ortissa, acabant finalment, amb l'existent a Guadasèquies, de forma semblant al de Benisoda, és a dir, basat en una columna, dividida en cubs, tots amb la mateixa orientació, però amb tres talls, que fan tres rellotges en un sol: Un d'ells, orientat A l'Est, per a veure l'eixida del Sol. El segon al Sud, que marca les hores de migdia, i un tercer orientat a l'oest, per a mesurar les hores de la vesprada.
Acabada la llum solar, i per tant, no sent possible continuar veient algun dels altres que quedaven pendents, vam acabar l'excursió, deixant pendent per a una futura eixida, la visita detallada a Otos, ja que per falta de temps, no van poder ser visitats en la seua totalitat.

Marcelino Alvarez, monitor del curs d’Astronomia de la UPG.