Pàgines

dimarts, 13 de novembre del 2018

COVA DE BOLOMOR

Després d'una setmana amb més núvols que clarianes i un fred que gelava les pedres, hui diumenge ha clarejat amb un sol radiant i unes temperatures que convidaven a fer una bona passejada i aprofitar el matí. Dit i fet, a les 9 del matí, tal i com havíem planejat, l'autobús ha eixit des de l'estació de Gandia en direcció cap a la nostra comarca germana de la Valldigna, on hem arribat en un tres i no res. Des de la Casa de la Cultura de Tavernes, hem aprofitat el bon temps per estirar les cames i rondar fins a la base de l'Ombria, on es troben les obres del futur centre d'interpretació de la cova del Bolomor.
Allí ens esperava Pablo Sañudo, un dels responsables de l'ample equip de recerca que coordina les excavacions i l'estudi de la cova, on participen diferents institucions, com el Museu de Prehistòria de València, el Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana o la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. La seua exposició ens ha permés entendre millor la importància d'este jaciment i dels neandertals que l'habitaren i, sobretot, facilitar algunes nocions bàsiques sobre els canvis en la fabricació d'eines lítiques o en la producció de foc durant la Prehistòria. L'àmplia col·lecció de referència de ferramentes de pedra amb què compta el guiatge d'esta cova, així com la seua traça per treballar el sílex o encendre unes xicotetes brases, ha sigut la major garantia per acostar estos coneixements a la gent.
Després tocava l'ascens fins la cova, a través d'una senda ben condicionada i per la que, poc a poc, anàvem podent admirar el colpidor paisatge de la vall en este dia nét i clar. La cova s'aboca des de l'ombra del massís del Mondúver com a balcó privilegiat, resguardat dels vents i del fred, des d'on atalaiar l'aiguafons. Allí, sols quedava entendre un poc millor la tasca que l'arqueologia realitza en este, i tants altres, jaciments; la meticulosa labor de la recuperació del nostre passat a través dels ínfims detalls materials que sobreviuen baix la terra. Sens dubte, hui ens en tornem cap a casa coneixent un poc millor un dels jaciments prehistòrics més antics de les nostres terres, aquell conegut internacionalment per presentar algunes de les evidències més antigues, a nivell europeu, d'ús controlat del foc.


PRÈMER SOBRE LA IMATGE PER VORE L'ÀLBUM COMPLET