Pàgines

divendres, 3 de juliol del 2020

TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA. Les recomanacions d'Antonio Trijueque.


Stanislaw Lem
(Lvov, 1921 - Cracòvia, 2006).  És un dels autors polonesos més importants del segle XX, havent-se traduït les seues obres a prop del mig centenar de llengües. Referent absolut de la literatura de ciència-ficció,  la seua producción  es caracteritza pel seu to satíric i filosòfic i pel rigor científic. A través de les seues obres, Lem va intentar transmetre el sentiment d'abandó i indefensió de l'home enfront de la vastedad de l'univers.

El passat imaginat que continua sent el futur que mai va arribar. El futur que encara ha de vindre. L'art de la transcendència, de la transferència a través del temps. Com ser un escriptor de ciència-ficció sense mai ser alié al lector intel·ligent. Com ser admirat perquè no hi ha una altra opció quan ja s'ha llegit la primera pàgina. Com fer por a les mans incapaces d'obrir la portada. Com absorbir pels ulls paraules sàvies, i transformar-les en electro fantasies.

Solaris
 La novel·la tracta sobre els fútils intents de comunicar-se amb una intel·ligència alienígena totalment diferent a la humana, bàsicament un gegantesc oceà protoplasmàtic que cobreix un planeta completament, i el qual se suposa que té vida i, possiblement, intel·ligència. Els intents per desxifrar la conducta de l'estrany oceà resulten impossibles. Quan els investigadors intenten ser més agressius en la seua exploració, aquest respon de manera inesperada i demostra ser capaç de llegir la ment de la tripulació que ho estudia i extraure d'ella informació sobre alguna persona que haja deixat un record molt poderós, la qual cosa nua la personalitat dels investigadors humans, sense deduir-se res de la de l'oceà. Lem utilitza aquest argument per a fer un profund estudi de la psique humana, les relacions afectives i els límits del coneixement científic.

Adaptacións cinematogràfiques :
1968: dirigit per Boris Nirenburg
1972: dirigida per Andréi Tarkovski,  
2002: dirigida per Steven Soderbergh 




Relatos del piloto Pirx
Stanislaw Lem aborda en els "Relatos del piloto Pirx" el sempre incert rerefons de la condició humana. A través del seu protagonista, un heroi dedicat a la navegació estel·lar. Les cinc narracions que comprén aquest volum contribueixen a posar en relleu, sota una superfície dominada per la cibernètica i la tècnica, les limitacions i possibilitats de l'ésser humà. 

Adaptació cinematogràfica 1978: Direcció Marek Piestrak




Congreso de futurología
Pertany al cicle de relats protagonitzats per Ijon Tichy. Stanislaw Lem fa un magistral retrat de l'aspiració al benestar de l'home contemporani servint-se de la ironia i de l'humor. Després d'un període d'hibernació, Tichy és reanimat en el futur i troba un món en el qual impera la pau i reina un benestar general. En aqueixa societat controlada per la "psiquímica", s'aprén i s'estima per mitjà de productes químics, els sentiments són manipulats i tota espontaneïtat ha deixat d'existir. Sota una aparença exterior d'abundància i de confort, Tichy descobreix, no obstant això, una realitat colpidora que supera la més fantàstica al·lucinació.

Adaptació cinematogràfica  2013: Direcció Ari Folman




Fábulas de robots
En aquestes rondalles, l'univers està poblat de milions d'éssers elèctrics als quals Lem transposa totes les virtuts i baixeses humanes, però com a bons personatges de meravella, la seua essència és diferent a la humana, potser més pura i ingènua. Els precisos càlculs de les maquinàries que poblen els relats no poden errar ni desviar-se de les seues programacions, encara que no per això la bogeria i l'ambició els són alienes.

Alguns títols dels contes de Rondalles de robots:
·      Los Tres Electro Guerreros.
·      Las Orejas de Uranio.
·      De cómo Erg Autoexcitador Venció a Paliducho.
·      De cómo Micromil y Cigaciano Provocaron la Fuga de las Nebulosas.
·      Leyenda de la Calculadora que Luchó contra el Dragón.
·      El Amigo de Automateo.
·      El Príncipe Ferriciano y la Princesa Cristalia.

Diferents edicions: