Pàgines

dijous, 24 de maig del 2012

Fotos de la I Gimcana naturalista al riu Serpis



La Universitat Popular de Gandia (www.universitatpopulargandia.blogspot.com), va organitzar el passat diumenge dia 29 d’abril la I Gimcana naturalista de Gandia. Durant tot el matí, dos grups de 25 persones cadascú, en la seua majoria famílies, va realitzar tallers relacionats amb els ocells del riu Serpis i la seua hidrobiologia. L’activitat va servir per recòrrer el nostre riu al seu pas per la ciutat de Gandia, a través dels nous camins oberts recentment amb la restauració.
Un total de 6 guies ambientals van participar en la jornada, guiant als grups o realitzant els tallers. Els tallers van ser tres, dos d’ornitologia i un d’hidrobiologia. En els tallers d’ornitologia els assistents van poder utilitzar els telescopis i els prismàtics, identificant amb fitxes les espècies que habiten i transiten el riu. Al taller d’hidrobiologia es van mesurar paràmetres relacionats amb la salut del riu, la seua temperatura, el seu pH, la transparència, la velocitat... Aquest taller va ser una experiència per als xiquets i les xiquetes que van participar, doncs van haver d’entrar al riu amb les botes d’aigua i van  prendre les dades requerides.
Finalment, a l’acabament de la gimcana, en la passarel·la de la ciutat, es van fer entrega a tots els xiquets que van participar, d’un dels pòsters editats pel CEIC Alfons el Vell, de la col·lecció “Patrimoni natural de la Safor”, amb fotografies de Felipe Valladares.
Amb totes les dades preses, salut del riu i espècies d’ocells observades, s’ha redactat un informe que té la intenció de ser anual per tal de poder comparar i conèixer l’evolució del riu.
Aquesta és la excursió número 13 que ha realitzat durant el curs 2011/2012 la UPG i que han recorregut tota la comarca, especialment els espais sensibles i de gran interès natural. Resten dos excursions per tancar l'edició de les activitats obertes a la natura, que han estat tot un èxit de participació, esgotant sempre totes les places ofertades (entre 50 i 60 persones per excursió). Des de la UPG esperem que aquestes excursions de gran necesitat per difondre el nostre patrimoni natural i que alhora generen economies locals i rurals, es puguen realitzar els anys vinents.
Cal agrair la col·laboració del CEIC Alfons el Vell que va aportar els pòsters per als xiquets i xiquetes i també de l’Associació Ornitològica de la Safor El Morell (http://elmorellupv.blogspot.com.es) que va regalar enganxines d’ocells a tots els assistents.
Xavi Ródenas (guia de la excursió i coordinador de la gincana)