Pàgines

dimecres, 20 de març del 2013

De Dianivm a Dāniya. De la Dénia romana a la Dénia del Regne Taifa




Amb aquesta excursió volem donar a conéixer una de les ciutats més importants de les nostres comarques i que explica bona part de la història de la Safor.
Dénia, ja des de la prehistòria i sempre a recer de l'imponent Montgó, ha destacat com un enclavament estratègic fonamental. En època romana rep el nom de la deessa Diana i esdevé un centre comercial de primer ordre com a civitas stipendiaria. Ja en època andalusina, es fortifica durant el califat de Còrdova i acaba convertint-se en la capital d'un extens Regne Taifa que també incloïa les illes Balears i Pitiüses.
Per fer-nos una idea de l'esplendor antic d'aquesta ciutat, visitarem el seu famós Castell, amb restes arquitectòniques de diverses èpoques. També al seu interior repassarem les sales del Museu Arqueològic, allotjat en l'antic Palau del Governador, part d'un complex palatí de l'interior del recinte superior del castell de Dénia.
Després visitarem també el Museu Etnològic on es dóna compte de la importància del comerç de la pansa i, finalment, travessarem tota la muntanya del castell per un túnel-refugi construït durant la Guerra Civil per contemplar l'explanada de l'Hort de Morand, lloc de l'emplaçament exacte de la ciutat romana de Dianivm on recents excavacions arqueològiques han extret importants dades sobre la vida diària d'aquest rellevant port marítim en època antiga. 

Data: diumenge 24 de març.  
Eixida: 9,30 h. des del Parc Ausiàs March amb vehicles propis
Places: limitades a 30 (per ordre d’inscripció)
Inscripcions: del 4 al 22 de març a la UPG (Plaça Loreto, 4).
Preu: 5 Euros