dimarts, 5 de març de 2013

Excursió: La Baronia dels Carròs i els seus recintes fortificats: el castell del Rebollet i el Rafalí.


Dins del cicle de visites guiades per la Safor Coneixem el nostre passat, el pròxims diumenge 10 de març la UPG organitza una excursió als recintes fortificats de la Baronia dels Carròs.Aquesta excursió pretén donar a conéixer un dels aspectes més rellevants del patrimoni de la Safor medieval. Es tracta de les terres meridionals de l'horta de Gandia pertanyents al senyoriu dels Carròs.
Iniciarem el nostre itinerari en l'església parroquial de de Sant Antoni Màrtir de la Font d'en Carròs, on podrem contemplar els excepcionals sepulcres amb escuts heràldics de Francesc Carròs i el seu fill, tercer i quart senyors de la Baronia de Rebollet, trobats fortuïtament el 1747 en les ruïnes de l'església del Castell del Rebollet.
Tot seguit visitarem el recinte fortificat del Rafalí, nucli històric emmurallat de la vila de la Font d'en Carròs i, per acabar, ens desplaçarem al Castell del Rebollet.
Ubicat sobre una penya rocosa ja fortificada des de la prehistòria, el Castell del Rebollet ocupa un lloc privilegiat de control militar del sud de la comarca. La seua conquesta als andalusins es remunta a Pere Eiximén d'en Carròs, que aconseguí retre'l en combat el 1239. El rei Jaume I l'entregà un any després als Carròs com a senyoria del Castell i Vila del Rebollet. Aquest primer cavaller no l'abandonà degut a la seua posició estratègica sinó que intensificà la fortificació i l'amplià tot consagrant una nova església a l'advocació de Sant Nicolau.
Amb el recorregut per les diferents parts del castell com l'albacar, els aljubs, l'església, etc. donarem per acabada la nostra ruta.
Data: diumenge 10 de març.  
Eixida: 9,30 h. des del Parc Ausiàs March amb vehicles propis
Places: limitades a 30 (per ordre d’inscripció)
Inscripcions: de l’1 al 8 de març a la UPG (Plaça Loreto, 4).
Preu: 5 Euros