dijous, 15 de març de 2018

PRIMAVERA EN LA MARJAL.

Malgrat que amenaçava pluja va amanèixer un dia solejat amb temperatures agradables i llum intensa. Des del mirador de la marjal dels borrons s'albirava amb absoluta claredat tota la plana entre Cullera i Dénia. El nostre guia, Dani, ens explica com anaren formant-se les marjals i la importància dels aqüífers per a l’equilibri ecològic. Enfront, parats sobre branques com roba estesa, ens observen els cormorans mentre alguns ànecs naden tranquil•lament per les aigües manses, sobre eixa superfície polida, com en un espill net, la vegetació de les ribes es reflecteix nítidament. De seguit ens endinsem en l’ombra intensa del camí dels eucaliptus. La llum que es filtra per les rames d’estos arbres monumentals produeix contrastos cromàtics sobre les aigües de l’escorredor com en un quadre impressionista. A l’hora d’esmorzar ens apleguem a l’hort d’Esther i Xavi que, amb molta amabilitat, ens han preparat un deliciós suc de taronja natural i un tast de formatges artesanals. La terra negra i nutrient de les marjals és ben apropiada per al conreu ecològic que practiquen estos joves llauradors. Actualment treballen per a crear una organització que els ajude a comercialitzar productes ecològics i artesanals. Ben a prop es troba “La Taulina Ganadera”, última vaqueria de la Safor que regenta Carles, un jove emprenedor que lluita, amb la producció de formatge, per la supervivència d’un negoci que iniciaren els seus avis. Fem l’última paradeta en l’Ullal Fosc amb un record nostàlgic al “nadador”, un tram ample de sèquia que transcorria paral•lel a l'ullal i utilitzàvem com a piscina natural. Va desaparéixer als anys setanta amb l’ampliació de la via del tren.

PREMEU SOBRE LA IMATGE PER ACCEDIR A L'ÀLBUM COMPLET