Pàgines

dimecres, 3 de juny del 2020

TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA. Les recomanacions d'Antonio Trijueque.

Hui vos parlem de quatre personatges de cómic amb els quals, d'entrada, mantindries les distàncies si te'ls trobares en alguna ocasió. Possiblement sòn uns personatges quasi oblidats, peró sens dubte continuen estant ben vius. Pertanyen a una època en la qual el cómic es comença a considerar com una altra manera de crear art, com una altra forma de narraciò, buscant arguments directament relacionats amb la literatura, i els dibuixos de la qual, amb els seus trets excepcionals, s'aproximaven a la pintura, o creen un nou concepte de contar històries amb il·lustracions d'alta qualitat, encara que aixó no signifique anul·lar el dinamisme de les narracions que es volia desenvolupar, sinò tot el contrari, ho omplin de nous sentits i significats. Quant a les seues referències cinematogràfiques parlarem en una altra ocasió: Evidentment unes adaptacions van ser per a bé, i unes altres no tant.

-El tinent Blueberry va ser definit com el prototip de l'heroi solitari d'una peça i irreductible, però adornat amb tots els defectes que li convertien en un desclasat social i al temps atractiu: jugador, bevedor, trampós, indisciplinat, cercabregues i enamoradís encara que no faldiller. Tan sols el seu destacat full de serveis durant la guerra li permetrà seguir en l'exèrcit, així com la protecció del general Dodge, fet que es coneixerà posteriorment durant el cicle La Joventut de Blueberry. El tinent Blueberry serà des de la primera sèrie un militar amb consciència oposat al racisme de l'exèrcit nord-americà i a la forma en la qual els blancs tracten als nadius, per la qual cosa intenta sempre que siga possible establir la pau entre totes dues comunitats.

-El còmic de Tank Girl estava inicialment ambientat en una Austràlia post-apocalíptica. La seua protagonista, Evita Buck, condueix un tanc, que també és la seua llar. S'encarrega de realitzar diferents missions per a una nebulosa organització fins que és declarada com a "criminal" a causa de les seues inclinacions sexuals i el seu abús de drogues. El còmic narra les peripècies de "Tank Girl" al costat del seu nuvi, Booga, un cangur mutant, en un estil que incorpora una gran influència de l'estètica del moviment punk. La protagonista sol mostrar-se sovint desorganitzada, nihilista, absurda i psicodèlica. Les tires fan també apilament de tècniques com el collage; el cut-up o tècnica de retallades que consisteix en estils d'escriptura literària que intenten trencar amb la linealitat de la literatura comuna; el monòleg interior i la metaficció, sense interessar-se massa per construir un relat coherent o sota les "normes estàndard" de la narració d'historietes.


-Corto Maltés és una sèrie de còmics d'aventures, que porten el nom del personatge protagonista, un marí aventurer. Els còmics són altament elogiats com algunes de les novel·les gràfiques més artístiques i literàries mai escrites i han sigut traduïdes a nombrosos idiomes i adaptades a diverses pel·lícules d'animació. La sèrie presenta a Corto Maltés, un capità de mar enigmàtic, que viu en les primeres tres dècades del segle XX. Nascut en La Valeta, a l'illa de Malta, el 10 de juliol de 1887, fill d'un mariner de Cornualla i una gitana de Sevilla, Corto és de nacionalitat britànica. En les seues aventures plenes de referències del món real i contemporani, Curt sovint es creua amb personatges històrics reals com ara l'escriptor estatunidenc Jack London, el bandit del llunyà Oest Butch Cassidy, l'as de l'aviació alemanya de la Primera Guerra Mundial el Baró Roig, i molts altres.


-Barbarella és una historieta de ciència-ficció, la protagonista de la qual es va convertir en una de les més destacades heroïnes i potser la primera del gènere fantaerótic. Immersa en un món fantàstic, les seues aventures ens portaran, igual que succeeix en el cas de Flaix Gordon en Mongo, d'un país a un altre, d'un regne a un altre, ajudant al bo contra el dolent. Les seues armes són les més modernes que la tècnica ofereix, al costat de la més antiga que el món coneix com és la feminitat. El primer lliurament de les aventures van causar un escàndol que el convertiren en el primer llibre de còmics per a adults, en el sentit que per a l'època es van considerar historietes pornogràfiques. D'altra banda, també s'ha considerat que el personatge encarna a la moderna i emancipada dona en el tema de l'alliberament sexual. Per tant, aquest treball literari dins del còmic ha sigut igualment associat amb la revolució sexual de la segona meitat del segle.