Pàgines

dilluns, 14 de novembre del 2016

BARRANC DE LA FALZIA I FONT DE LA FINESTRA

Un oratge ideal ha acompanyat els 19 caminants que hem realitzat esta ruta lineal al cor de la serra Grossa. Hem començat la marxa per camps de tarongers entre muntanyes, un paisatge que ha sigut comú a l’interior de la comarca les últimes dècades, i sempre gràcies a diversos motors de reg que apareixen pel camí, com per exemple l’històric motor del Balançat.
La pista asfaltada ens ha dut junt al Vernissa en uns dels seus trams més rocallosos, en el qual, desgraciadament, només hem pogut imaginar el goig que deu fer quan hi passe l’enyorada aigua.
Tant esta manca d’aigua en el riu, com els efectes del foc de 2011 sobre la serra, ens han donat una imatge realista de l’estat del nostre patrimoni natural en esta zona de la comarca. En compensació, ens han permés gaudir d’alguns detalls de la geologia del paratge que ara es mostra en tota la seua cruesa: les curioses formes que provoca l’erosió actuant sobre les fractures del llit del riu o els potents estrats que s’eleven fins el Picaio.
Una vegada dins el barranc de la Falzia hem descobert l’antic aqüeducte que va des de la font al monestir. Hem reconegut el procés de reforestació natural després de l’incendi, així com espècies com la murta entre d’altres, característiques d’este barranc tan humit, tot i estar orientat al sudest.
Altre efecte del foc posa emoció i dificultat al camí. Són els nombrosos troncs que bloquegen la senda, que encara hui, 5 anys després de l’incendi, cap autoritat s’ha molestat en retirar i que els caminants hem hagut de sortejar meritòriament.
Finalment, entre immensos blocs de roca, amb una verda cortina de falzies i gotetes d’aigua caent i sonant al darrere, ens apareix com un vertader oasi el toll cristal·lí de la font de la Finestra; la qual es troba uns metres per damunt rajant copiosa a través de la seua fosca galeria.
La tornada repeteix camí, però ofereix noves perspectives cap a l’exterior de la serra amb el castell de Palma al fons, per arribar còmodament de nou a Almisserà.

     Si vols vore més imatges punja sobre la foto