Pàgines

dilluns, 14 d’abril del 2014

Curs: Un recorregut per l'arquitectura del segle XX a Gandia


La Universitat Popular de Gandia i el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València t’ofereixen l’oportunitat de descobrir l’arquitectura de Gandia. Les construccions més significatives de l’expansió urbanística que experimenta Gandia en els anys que van de finals del segle XIX fins la segona meitat del XX seran objecte de cinc conferències i cinc visites guiades durant el mes de maig. Les ponències seran impartides per Estela Pellicer, historiadora de l’art i les visites als edificis seran guiades per Blanca Peñín, arquitecta.

Durant el segle XX a Gandia es produeix l’època de més auge constructiu de la seua Història. Amb l’enderrocament de les muralles el 1881 s’inicia un creixement expansiu de la ciutat. Les amples avingudes, com el passeig de les Germanies o l’avinguda d’Alacant, els nous espais oberts, com la plaça del Prado, i el disseny de carrers de manera ortogonal, tindran com a referència els nous corrents urbanístics higienistes i de racionalitat constructiva.
Juntament amb aquest nou urbanisme, els edificis de nova planta aniran en consonància amb l’estètica imperant. Les obres públiques, les noves vivendes de la classe benestant i la remodelació de les cases del centre històric seran el reflex dels estils arquitectònics del moment.

Malgrat la desaparició de molts dels edificis de l’època a Gandia encara comptem a bona mostra de l’auge constructiu d’aquest segle, que culminarà amb l’arquitectura dels anys 60 i 70 del segle XX, palesa en els grans edificis de la platja de Gandia.
L’arquitectura i l’ urbanisme, a l’igual que altres disciplines, són el reflex de la seua època, i conformen un testimoni viu de la nostra Història. No solament són edificis importants per la seua funcionalitat, sinó que la manera de concebre cada construcció ve condicionada per les situacions socials, econòmiques i polítiques del moment.




PROGRAMACIÓ:

            Sessió I:
            -    Dijous 8 de maig / 19,30 h.-conferència (*):
              Precedents de l’arquitectura moderna a Gandia.
-          Dissabte 3 de maig / 10,30 h. Visita guiada(**): Passeig de les Germanies, Casa de la Marquesa, plaça Jaume I, plaça Major.  

Sessió II:
-          Dijous 15 de maig / 19,30 h.-conferència
1900-1920: Inici de la modernització de la ciutat.
-          Dissabte 10 de maig / 10,30 h. Visita guiada: Casa dels París, Pont de ferro, antiga guarderia Wilson.  

Sessió III:
-    Dijous 22 de maig / 19,30 h.- conferència:
Eclosió del modernisme en els anys 20.
-          Dissabte 17 de maig / 10,30 h. Visita guiada: Teatre Serrano, Cine Royalty, Hotel Rex, Carrer Major.  

Sessió IV:.
-          Dijous 29 de maig / 19,30 h.- conferència:
El racionalisme dels anys 30
-          Dissabte 24 de maig / 10,30 h. Visita guiada: Centre d’Higiene, Edifici de Correus i Telecomunicacions, Edifici de la TASA.

Sessió V:
-   Dijous 5 de juny/ 19,30 h.-conferència:
L’arquitectura durant el Franquisme.
-          Dissabte 31 de maig / 10,30 h. Visita guiada: Antiga caserna de la Guàrdia Civil del Grau (Centre Social Marcel·lí Pérez), cases dels pescadors, port, església de Sant Nicolau.

(*) Les conferències s’impartiran en el Centre Internacional de Gandia-UV (C/ Tossal, 8).
(**) El punt de trobada de cada visita guiada s’indicarà en la conferència anterior.

  • Inscripcions i matriculacions: Del 29 d’abril al 8 de maig al CIG-UV (c/ Tossal,8, 2ª planta)
  • Preu: 30 €