Pàgines

dimecres, 24 de juny del 2020

TALLER D'ESCRIPTURA CREATIVA. Les recomanacions d'Antonio Trijueque.

Literatura japonesa
En esta ocasió parlem de quatre autors japonesos dels quals, si lliges un llibre, t'agradaria llegir les seues obres completes.


·          Caballos desbocados
  Yukio Mishima
La novel·la està centrada al voltant d'un complot concebut per joves idealistes en 1932 per a eliminar a les figures polítiques que han «traït» a l'Emperador. Es tracta de l'anàlisi escruixidora i valenta d'una tibant problemàtica, però expressat de tal forma que en cap moment decau l'interés narratiu de l'acció. La narració inserida «La Lliga del Vent Diví», que relata un dels més famosos episodis de l'ocàs dels samuráis i conté moltes de les claus que expliquen el ja pròxim suïcidi ritual de l'autor.

Adaptació cinematogràfica 1985.
Direcció Paul Schader
 

  La casa de las bellas durmientes
         Yasunari Kawabata
La casa de las bellas durmientes sobreïx en l'obra de Yasunari Kawabata per la seua perfecció formal. Comença amb la visita del vell Eguchi a una casa secreta governada per una dona ordinària i pràctica que, al final, com ell mateix, revelarà la seua essència inhumana. En aqueix bordell, el protagonista, de seixanta-set anys, passa diverses nits al costat dels cossos de joves verges narcotizadas. Alhora que admira l'esplendor de les figures adormides, rememora la seua relació amb les dones: la seua esposa, la seua mare, el seu amant, les seues filles. Erotisme, luxúria masculina, vellesa i violència s'entretixen en aquesta fulgurant novel·la breu que amalgama, com és típic en l'obra del Premi Nobel de Literatura, motius tradicionals de l'estètica japonesa amb temes moderns en ambients quasi irreals. Magnífica però profundament pertorbadora, La casa de les belles dorments és una esgarrifosa meditació sobre la sexualitat i la mort.

Adaptacions cinematogràfiques:
2001: Direcció Eloy Lozano.
2006: Direcció Vadim Glowna


  Tòquio blues
         Haruki Murakami 

Toru Watanabe, un executiu de 37 anys, escolta casualment mentre aterra en un aeroport europeu una vella cançó dels Beatles, i la música li fa retrocedir a la seua joventut, al turbulent Tòquio de finals dels seixanta. Toru recorda, amb una mescla de melancolia i desassossec, a la inestable i misteriosa Naoko, la núvia del seu millor –i únic– amic de l'adolescència, Kizuki. El suïcidi d'aquest els distancia durant un any fins que es retroben en la universitat. Inicien allí una relació íntima; no obstant això, la fràgil salut mental de Naoko es ressent i la internen en un centre de repòs. Al poc, Toru s'enamora de Midori, una jove activa i resolta. Indecís, sumit en dubtes i temors, experimenta l'enlluernament i el desengany allà on tot sembla cobrar sentit: el sexe, l'amor i la mort. La situació, per a ell, per als tres, s'ha tornat insostenible; cap sembla capaç d'aconseguir el delicat equilibri entre les esperances juvenils i la necessitat de trobar un lloc en el món. Amb un fi sentit de l'humor, Murakami ha escrit el commovedor relat d'una educació sentimental, però també de les pèrdues que implica tota maduració. Tòquio blues va suposar el reconeixement definitiu de l'autor al seu país, on es va convertir en un best seller.


Adaptació cinematogràfica 2010. Direcció Tran Anh Hung


  Silencio
         Shūsaku Endō
Silenci, que en publicar-se per primera vegada al Japó va ser motiu d'apassionades controvèrsies, va obtindre el prestigiós Premi Tanizaki, va ser considerada la millor novel·la de l'any i en poc temps havia venut dos milions d'exemplars, és considerada hui no sols la novel·la més important de Endo, sinó també una peça fonamental per a explicar certs camins empresos per la narrativa japonesa dels nostres dies. Silenci narra amb singular vigor el treballós intent dels missioners estrangers per cristianitzar el Japó del segle XVII, una empresa per la qual són perseguits i torturats i la força de la seua fe es veu enfrontada a les més dures proves que puguen imaginar-se. Al fil d'una aventura apassionant, durant la qual els més diversos personatges van cobrant vida i solidesa davant els ulls del lector, Endô ens convida a plantejar-nos algunes de les apassionants qüestions que més han preocupat l'home al llarg de la història, i el fa amb tal lucidesa, elegància i aparent facilitat que resulta difícil no convertir la lectura en una qüestió personal. Silenci és una d'aqueixes poc freqüents obres que, a més d'atrapar al lector i mantindre el seu interés des de la primera pàgina, continuen ocupant la seua ment molt després de tancar el llibre.

Adaptació cinematogràfica 2016: Direcció Martin Scorsese